По стъпките на Хъшовете

 Триумфална арка Хъшовете


 

Маршрут: София – Русе – Букурещ – Браила – Галац – Тулча – Гюргево – София

ДЕН 1: Отпътуване от двора на училището по маршрут София – Русе – Букурещ – Браила. Попътна почивка на бензиностанция за храна и тоалетна. Пристигане в Браила. Настаняване в хотел. Вечерна разходка в Браила по местата на българските хъшове - кръчмата на Нено Тодоров - Странджата, паметника на Христо Ботев, първите представления на Добри Войников, българската църква „Възнесение Господне”, Българското книжовно дружество и още - Часовниковата кула, „пеещите“ фонтани, театър „Мария Филоти“. Вечеря. Нощувка.

ДЕН 2: Закуска. Отпътуване за Галац, разположен в началото на Дунавската делта, където се вливат реките Прут и Сирет, гранична точка на три държави – Румъния, Молдова и Украйна. Обиколка и разходка в Галац – българската църква „Свети Панталеймон“ и българското училище, основани от възрожденеца-архимандрит Максим Райкович, приютявал Христо Ботев и мнозина български революционери. Отпътуване за Тулча. Разходка в центъра на Тулча - разглеждана на църквата "Св. Георги", позната още като "църквата с часовник" или "българската църква", Паметника на независимостта, издигнат на хълма над града, от където се открива красива панорамна гледка към града. Посещение на Аквариума в Тулча (без включена входна такса). Аквариумът е една от най-големите туристически атракции на града и е част от Музейния еко-туристически център "Делтата на Дунав". Центърът предлага на своите посетители богата постоянна експозиция и различни временни изложби, представящи флората и фауната характерна за биосферния резерват Делтата на Дунав. Аквариумът е оборудван с модерна инсталация и има вместимост 150 тона вода. Посетителите ще имат възможността да наблюдават колекция от различни видове морски и речни видове риби, както и специална колекция от индонезийски корали. Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.

ДЕН 3: Закуска. Разходка с корабче по Делтата на Дунав  - биосферен резерват със световно значение под егидата на ЮНЕСКО с площ от 4152 кв. км. мястото с най-богато разнообразие на птичи видове в света (над 300 вида), кръстопът за прелетните птици от три континента, движещи се по пет въздушни коридора. Място, където могат да се видят застрашени и редки видове, а също така и над 45 вида сладководни риби в многобройните езера и блата. Делтата е извънредно богата на растителност - над 50 вида дървета и храсти, обвити с лиани, хмел и шипка. Тук гнездят соколи, морски без опашати орли, дроздове и славеи, срещат се лисици, диви котки, зайци, еноти, рисове и дори глигани и вълци, а във водата видри, норки. Свободно време за обяд.

Отпътуване към Букурещ. Настаняване в хотел. Свободно време за разходка. Вечеря. Нощувка.

ДЕН 4: Закуска. Туристическа обиколка на града – Триумфалната арка, Сградата на Атенеума, Народният театър, Университета, Площада на революцията, Кралският дворец, Църквата Крецулеску. Разглеждане на Патриаршеската църква с мощите на Св.Димитър Басарбовски.

По желание посещение на Музея на селото - Това е най-големият музей на открито в Европа. Площта му се простира на 30 акра по бреговете на езерото Херастрау 1в едноименния парк. Този невероятен музей има колекция от 50 сгради, показващи историята на архитектурата по селата в Румъния. Къщи със стримни покриви, сламени колиби, църкви и мелници от цяла Румъния внимателно са били разглобявани, за да пресъздата духа на румънското село. Нощувка.

ДЕН 5: Закуска. Отпътуване за София. Попътна спирка в Гюргево – разходка до сградата, в която е основан Гюргевския революционен комитет, подготвил Априлското въстание, пристанището, на което Христо Ботев се качва на кораба „Радецки“. Прибиране в София в светлата част на денонощието.


Цена: 355,00 лв.

Цената включва:
 • 4 нощувки в хотел/**/***;

 • транспорт с лицензиран автобус;

 • пътни и гранични такси;

 • екскурзоводско обслужване на български език.

 • посещение на – Браила, Галац, Тулча, Букурещ и Гюргево;

 • запознаване с култовите места на българските хъшове;

 • богата географска, историческа и културна информация по време на цялото пътуване;

 • медицинска застраховка;

Цената НЕ включва:

 • входните билети на посещаваните обекти;

 • за самостоятелна стая се доплащат 25 лева;

 • вечеря в Браила /ресторанта на хотела/ - 25.00лв на човек;

 • вечеря в Тулча /ресторанта на хотела/ - 20.00лв на човек;

 • вечери в Букурещ – по договаряне;

 • Разходи от личен характер;


Необходими документи:

 • Лична карта или паспорт, валиден шест месеца от датата на отпътуване;

 • за деца пътуващи с единия от родителите- нотариално заверено пълномощно от другия родител;

 • за деца, пътуващи без двамата родители - нотариално заверено пълномощно и от двамата родители;

Валутна единица:

 • румънска лея /RON/ – 1 RON=0,44 лева;